10. Organisatorische zaken – Besturen van een organisatie

Het draaiende houden van een vrijwilligersorganisaties is in veel gevallen een grote verantwoordelijkheid. Het is af en toe Net Werken. Netwerken, besturen, organiseren, vergaderen, plannen, financieel beleid, personeelsmanagement en nog veel meer. Zaken die steeds meer op een gewone bedrijfsvoering gaan lijken.

Voor die organisatorische zaken zijn er allerhande handige instrumenten beschikbaar die het samenwerken en de communicatie binnen een vrijwilligersorganisatie kunnen ondersteunen. Het gaat om een grote hoeveelheid aan mogelijkheden en het is dan ook zaak om daar keuzes in te maken. Vanuit de 23-vrijwilligersdingen kunnen wij de keuzes niet maken, omdat iedere situatie anders is. Over het maken van keuze kunt u HIER verder lezen. De samenstellers van deze site zijn altijd bereid mee te denken als er specifieke vraagstukken zijn – u kunt ons persoonlijk benaderen via Over ons of contact zoeken via de contactpagina.

Tip

Voor het toepassen van een bepaald instrument op het internet kan een bestuur kiezen om zichzelf te bekwamen, maar vaak zijn er binnen een organisatie enthousiastelingen te vinden, die het leuk vinden een bepaald onderdeel voor de organisatie in beheer te nemen. Maak daar gebruik van – enthousiasme is een belangrijke factor voor succes. Neem als bestuur wel het besluit om achter deze persoon te gaan staan – laat hem of haar geen schreeuwende in de woestijn worden – en doe actief mee. Een bestuur heeft in deze altijd een belangrijke voorbeeldfunctie.

Een aantal aandachtsgebieden die we in organisatorische context zullen behandelen zijn:

Het nieuwe werken

Het nieuwe werken is een term voor het plaats en tijdsonafhankelijk kunnen uitvoeren van werkzaamheden. Dit is ook mogelijk binnen een vrijwilligersorganisatie en kan vele voordelen hebben. Er wordt dan vaak gesproken over kantoorapplicaties om dat mogelijk te maken. Nu heeft Google voor deze manier van werken Google Apps ontwikkeld, dat ook voor Non-Profit organisaties gratis aangeboden wordt.

Google Apps is een platform waarbinnen een aantal Google voorzieningen zijn samengebracht. Het biedt communicatie-, samenwerkings- en publicatieprogramma’s, inclusief e-mailaccounts binnen het domein van uw organisatie (zoals jjanssen@example.org). Met Google Apps kunt zonder kosten 10 personen van uw non-profitorganisatie toegang geven tot de meest recente innovaties van Google. U kunt er snel en eenvoudig mee aan de slag, zelfs als uw non-profitorganisatie niet over specifieke IT-medewerkers beschikt. Google Apps bevat:

 • Gmail Gmail
  mail programma, waarmee u online uw mail handig kunt beheren.
 • Google Agenda Google Agenda
  online agenda’s delen met anderen uit de organisatie
 • Google Documenten Google Documenten
  Online documenten maken zoals tekstverwerken, spreadsheets en presentaties maken.
 • Google Discussiegroepen Google Discussiegroepen
  Hier kunnen discussie over bepaalde onderwerpen gevoerd worden tussen mensen die lid zijn van een groep.
 • Google Sites Google Sites
  eigen websites bouwen
 • Google Video's Google Video’s
  Zelfgemaakte video’s beheren op het internet

 

 

Reacties zijn gesloten.