Skype

In de communicatiebalans tussen telefoon, email, schrift, websites en echte ontmoetingen neemt skype een aparte positie in.
Skype is een gratis telefoonsysteem via de computer en sommige smartphones. Hoewel Skype ook betaalde opties kent, beperken we ons hier tot de gratis variant van communicatie tussen computers alleen.
Naast skype zijn er tegenwoordig nog meer gratis diensten, maar omdat Skype de eerste is en Skype veel abonnees hebben, beperken we ons hier vooral tot deze dienst.

Skype moet op een pc geïnstalleerd worden. Bij de meeste moderne computers is die al voorgeïnstalleerd en is het voldoende om een account te activeren. Deze accountnaam is het ‘telefoonnummer’ binnen de wereld van Skype. U kunt deze naam zelf bedenken, deze naam moet wereldwijd echter wel uniek zijn.
Om een basisverbinding op te bouwen hebt u de volgende zaken nodig:

  • PC of smartphone met daarop de gratis skype-software geïnstalleerd
  • Eventueel een (ingebouwde) webcam.
  • Breedband verbinding naar het Internet
  • Luidspreker en Microfoon of een koptelefoon (met microfoon). Een koptelefoon komt de geluidskwaliteit voor vooral de anderen ten goed, er is dan nl. minder last van echo’s en omschakeleffecten (van ontvangen naar zenden).
  • Een beetje rustige omgeving.

Zie ook

voor een leuke presentatie over skype.

Een paar andere tips:
Als het geluid hakkelend overkomt, dan komt dat meestal omdat er iemand capaciteit- problemen heeft met zijn/haar internverbinding. Een paar eenvoudig tips: Schakel de webcam (aan beide kanten) dan uit. Deze webcams zijn de grootste verbruiker van bandbreedte binnen een verbinding. Stop eventuele andere programma’s die veel bandbreedte verbruiken.
Bij het gebruik van een draadloze thuisverbinding (wifi) kan het zijn dat de afstand tussen computer en zender niet optimaal is, om dit probleem op te lossen hebben computer en internetrouter iets meer tijd nodig met een hakkelende verbinding als gevolg. Schakel zo nodig om op een vaste verbinding tussen computer en internetrouter..

Televergadering via skype.
Skype kent de mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijk te overleggen . Deze zg. groepsgesprekken kan op dit moment geen video-verbindingen (op dit moment) aan, maar wel spraak en chatverbindngen. Het is wel even handig om met een groepje eerst een keer te oefenen, televergaderen is voor veel mensen helemaal nieuw, daar komt het bedienen van de computer dan nog bij. Televergadering is ook meestal geen oplossing voor alle overleg, het is een aanvulling en/of voor snel ad-hoc overleg.
Een paar algemene tips

  • Bedenk dat als je via skype een video-verbinding opzet, dat de andere kant daar op dat moment niet van gediend hoeft te zijn (bad hairday). Een video-verbinding kan dan geweigerd worden, je kunt dan bv alleen met elkaar spreken of chatten.
  • Soms heeft de verbinding last van zg. latancy. Dit is het effect dat een antwoord er iets langer over doet dan de vraagsteller verwacht. Hoe daar rekening mee door helder en duidelijk met elkaar te spreken en af en toe rust te houden. Laat elkaar gewoon even uitspreken en vermijd lange monologen.
  • Vermijd achtergrondgeluiden als een luide TV.

Chatten en andere opties via skype.
Onder het belscherm is een chatscherm zichtbaar. Voor korte berichten is het prima te gebruiken. Vraag bv. of het uitkomt om te bellen, of wissel tijdens een gesprek een url of een document uit. Via (tools) extra’s is een extensie te activeren zoals Interpass (http://www.igetcha.org/content/innerpass ) om vanuit een bron een presentatie te besturen, die dus met de anderen in het gesprek bekeken kan worden..

Er zijn 2 soorten alternatieven voor skype.

Online en adhoc.
Dit zijn websites die de gelegenheid geven om een chatroom aan te maken (privé of openbaar). Wissel de url van deze chatbox uit met de andere deelnemers en vervolgens kunt u elkaar zien en horen. Nadelen zijn er ook: de geluidskwaliteit met name op het gebied van echo-onderdrukking is duidelijk minder. Je eigen stem 1 seconde later terughoren is erg irritant. Als de andere kant een koptelefoon of oortje gebruiken is dat probleem opgelost. Een ander probleem is dat video niet lipsynchroon werken. Toch is het op deze manier wel mogelijk om ad-hoc tot 12 mensen tegelijk te verbinden. Deelnemers dienen hun internetbrowser vaak wel up-to-date te hebben, inclusief de nieuwste versie van flash.

Zie bv. http://tinychat.com/ of http://www.chatzy.com/ etc.

Permanente.
De laatste jaren is een technisch telefoon protocol (SIP en VOIP)  vrijelijk beschikbaar gekomen. Dit soort programma’s hebben altijd een chat, vaak een spraak en soms video-opties. Veel van dit soort programma’s beginnen met een zg. app op een smartphone, soms zijn ze ook te gebruiken van/naar een computer.

Deze alternatieven hebben geen installatie nodig en ook geen account.
http://tinychat.com/ is een voorbeeld. Maak een zg. chatroom aan en verzend de url van deze chatroom naar de anderen. Helemaal gratis, geen installatie ed. Met meerdere mensen tegelijk is het echter wel lastiger omdat de video en de geluiden niet lipsynchroon zijn en het geheel een beetje rommeliger overkomt.

Reacties zijn gesloten.