Direct Messaging en andere directe verbinders

Onderlinge communicatie via de computer hoeft niet uitgebreid te zijn, soms is een eenvoudig regeltje tekst al voldoende.
Vanuit de vroege tijden van de computertechnologie is een oud gediende regelmatig opgetuigd en van een nieuw jasje voorzien. We hebben het hier over de zg. Chat-programma’s of Direct Message programma’s. Basis-idee, 2 computers zijn verbonden, een gebruiker typt wat, de andere kan dat lezen en geeft antwoord. Chatten heeft vaak een slechte (dirty) reputatie, maar je kunt er soms ook erg om lachen.

Er is in de praktijk een lappendeken aan chat-kanalen ontstaan. Veelal zijn chat-sessies een onderdeel van een website. Soms hebben ze een groter bereik, soms zijn ze ook in staat om bestanden, foto’s en/of video’s mee te sturen. Ook zijn heel veel chat-kanalen zo anoniem mogelijk etc. Chat-kanalen zijn veelal bij jongeren populair, maar ook andere gebruikers weten er wel raad mee. Programma’s als skype en Google Talk zijn voor veel mensen een begrip.

Veel chat-programma’s zijn specifiek voor smartphones gemaakt. Traditioneel heeft de mobiele telefoon natuurlijk al een zeer universeel en zeer duur chat-programma in de vorm van SMS-diensten.

2 belangrijke programma’s op de mobiele telefoons zijn:

Whatsapp en ping. Deze programma’s worden ingezet als vervanging van de SMSjes. Vanwege de lage kosten tov. de dure SMSjes zijn deze heel erg populair bij scholieren/studenten.

eBuddy. Is een programma om met veel chat-programma’s  zoals Google Talk, hyves etc. samen te werken en zo de diverse werelden qua chat-kanalen te verbinden.

Genoemde programma’s zijn verkrijgbaar voor alle populaire smartphones. Bij gebruik van een eigen internetaansluiting is transport verder helemaal gratis. Bij gebruik van 3G (dus buiten op straat als je een internetabonnement hebt) kan het zijn dat de provider een filter heeft om dit soort verkeer dwars te zitten.

Reacties zijn gesloten.