14. Beeld en geluid

Onze huidige samenleving is steeds meer een samenleving van beeld en geluid geworden. Het internet is daar een groot voorbeeld van. Op YouTube worden per dag zo’n 6 miljard video’s bekeken en I-tunes is zo ongeveer de grootste muziekwinkel ter wereld.

Beelden.

Een foto zegt vaak meer dan duizend woorden, soms echter niet en zijn ze vooral leuk voor betrokken mensen. Een aantal websites hebben dat begrepen en daar hun hoofdthema van gemaakt. Op flickr.com en andere sites staan inmiddels ontelbare foto’s van juist familie-kiekjes of andere persoonlijke gebeurtenissen. Door de openheid en de makkelijke manier van toegang verlenen gebruiken veel organisaties dit medium om foto’s van bijeenkomsten te delen met de deelnemers. Wees wel even alert op de privacy van mensen. Waarschuw zonodig even van te voren, dat staat wel net zo netjes. Technisch is het een kwestie van selecteren, verzamelen, uploaden, (bijschrift maken) en de link doorsturen. Deze link plaatsen op de eigen website kan ook erg goed.

Wat niet handig is om de originele foto’s allemaal via email door te sturen. De meeste email-systemen kunnen dat soort grote volumes niet goed aan.

Filmpjes.

Wie filmpjes zegt, bedoelt tegenwoordig al snel youtube. Met recht. Het aantal filmpjes wat dagelijks wordt geplaatst en bekeken is gigantisch. De kwaliteit van deze filmpjes is (zeer enorm ) wisselend en de enige inhoudelijk selectie van deze filmpjes heeft te maken met porno. Het scheiden van zin en onzin is dus een handmatige actie. Een aantal hulpmiddelen zijn er wel. Ze zijn er een aantal cijfers in de vorm van waarderingen en downloads te vinden.  Ook zijn er reacties van bezoekers te vinden. Wij gebruiken hier op deze website veel van deze filmpjes om zaken verder uit te leggen.  dat doen we met een techniek die “embedding” heet. Klinkt lastig, is het niet.

Youtube moedigt het hergebruiken van hun filmpjes aan door dit soort technieken en geeft verder aan dat de plaatser van het filmpjes verantwoordelijk is voor de eventuele rechten of copy-rights van hun bijdragen.

Zelf filmpjes plaatsen is simpel te doen. Een van de opties bij het uploaden is om toegang tot het filmpje te beperken, het merendeel is echter gewoon vrij opvraagbaar en in presentaties of anders soms een welkome en ontspannen manier om je verhaal over het voetlicht te krijgen. Soms is het een leuke manier om een spreker of gebeurtenis vastte leggen voor anderen of als aandenken.

Skype.

We besteden een extra hoofdstuk aan skype, maar wat wij hier nog even aan willen geven is dat soms een spreker op een vergadering of een bijeenkomst ook via skype deel kan nemen. Projecteer het scherm groot, zorg voor de juiste geluidsapparatuur en ineens is die ene bijdrage van die ene persoon niet meer onmogelijk.

Verslaglegging.

Vaak wordt een verslag van de bijeenkomst vastgelegd in de vorm van een verslag of alleen maar een actielijst of anders. De notulist heeft daarbij de zware taak om aanwezig te zijn, te snappen wat er door wie gezegd wordt en met name om de juiste zaken eruit te halen voor de verslaglegging.

Veel smartphones of mp3-spelers hebben de mogelijkheid om een hele avond het geluid op te nemen. Met behulp hiervan kan een vergadering weer meebeleefd worden om juist die ene uitspraak, beslissing of emotie te vangen in het verslag. Een goed ingewerkte notulist is daarmee niet verplicht om telkens aanwezig te zijn. Het opslaan en verspreiden van geluidsfragmenten als archief is minder. Mensen worden er mogelijk door geremd in hun uitlatingen.

Reacties zijn gesloten.