6. RSS-feeds en Reader

U kent dat waarschijnlijk wel. U heeft een aantal websites die u met enige regelmaat bezoekt om te zien of er nieuwe informatie toegevoegd is. Dat kost tijd en het is vaak vervelend om te ervaren dat er dan niets nieuws te vinden is. Zonde van de tijd en het kan anders.

Steeds vaker hebben moderne websites de mogelijkheid je te abonneren op een RSS-Feed. Maar wat is dat – een RSS-Feed?

RSS staat voor “Really Simple Syndication”. Wat deze term betekent is niet zo belangrijk. Veel interessanter is het wat zo’n feed doet. Een RSS-feed is een bericht dat naar u gestuurd wordt met daarin een gedeelte of de gehele tekst van een nieuwe webpagina, die aan een website is toegevoegd. Aan de hand van de kop boven het bericht kunt u dan voor uzelf bepalen of deze nieuwe webpagina het bezoeken waard is om gelezen te worden. Of een website over RSS-feeds beschikt is te herkennen aan het logo hiernaast – meestal in het oranje, maar er worden ook wel andere kleuren gebruikt.

Hoe werkt het?

Als een website gebruik maakt van RSS-feeds moet men zich eerst abonneren op die Feed(s). Dit is een gratis voorziening. Voordat u zich kunt abonnneren moet u de beschikking hebben over de mogelijkheid om een Feed naar toe te sturen – de Reader. De Reader kunt u vergelijken met een programma waarmee u ook emails kunt lezen. Het verschil is dat u bij emails berichten ontvangt, die aan u persoonlijk geadresseerd zijn en waar vaak een actie (antwoorden of in ieder geval lezen – er wordt min of meer van u verwacht dat u zich op de hoogte stelt van de inhoud van de mail) op verwacht wordt. Bij berichten die u naar de Reader laat sturen is dat veel vrijblijvender. De afzender ziet het als een service aan u, maar heeft niet de verwachting dat alles door u gelezen wordt. Het is zelfs zo, dat de afzender geen email adres van u hoeft te bezitten.

Nieuwbrieven en RSS

Nu zult u misschien denken, dat u zich ook kunt informeren door een abonnement te nemen op een nieuwsbrief, maar dat werkt anders. Vaak is een nieuwsbrief samengesteld uit een selectie van nieuwe informatie en verschijnt deze periodiek en soms zelfs onregelmatig. Met RSS-feeds krijgt u alle nieuw geplaatste informatie uit een bepaalde rubriek en direct op het moment dat het geplaatst wordt. U bent dan niet afhankelijk van de selectie van artikelen door de afzender. U kunt dan zelf bepalen wat voor u relevante informatie is en u bent altijd op de hoogte van de actualiteit. Geen mosterd na de maaltijd nieuwsbrieven meer.

Een ander voordeel van RSS is, dat u bij RSS geen email adres hoeft achter te laten en dit bij nieuwsbrieven wel moet. Het opzeggen van een RSS feed is geheel uw eigen verantwoording. Bij het opzeggen van een nieuwsbrief bent u vaak afhankelijk van de voorziening die de afzender daar voor getroffen heeft.

RSS als service

Als een RSS-feed voor u een interessante informatiebron is, kunt u zich waarschijnlijk voorstellen dat het ook een welkome informatiebron kan zijn voor anderen als het gaat om informatie over uw organisatie. Moderne websites hebben tegenwoordig bijna allemaal de mogelijkheid om een RSS-feed aan geïnteresseerden aan te bieden. Kijk dat eens na in uw handleiding of vraag het aan uw websitebouwer. Het is een toegevoegde service aan de bezoekers van uw website en vaak een kleine moeite om aan te bieden. Eenmaal aangeboden als service heeft u er geen omkijken meer naar.

RSS-feeds voor de eigen website

Een RSS-feed is niets anders dan een informatiepakketje met een kop (vergelijk dit met een Krantenkop) en een kort of langer stukje tekst. Het leuke van deze feeds is, dat u ze ook via uw website zichtbaar kunt maken en zo nieuws van andere websites ook op uw website zichtbaar maken. Zo kan men bij het kennisinstituut Movisie een abonnement nemen op een RSS-feed over vrijwilligerswerk en deze op de eigen website plaatsen. Zie hiervoor het netwerk www.vrijwilligerswerk-nederland.ning.com en kijk bij het kopje Nieuws. Hier zie je de nieuwsflitsen van Movisie langskomen. Eén keer instellen en u hoeft er verder niets meer aan te doen. Movisie verzamelt het nieuws en het wordt zichtbaar op uw website.

 

Reacties zijn gesloten.