2. Zichtbaar zijn op Internet

Over websites, bloggen en nog veel meer

Het is belangrijk om de buitenwereld te laten zien dat je er bent, wat je doet en hoe ze met je in contact kunnen komen.
Als binnen een organisatie aan internet gedacht wordt, gaat het vaak in eerste instantie over de zichtbaarheid van de eigen organisatie. Dat kan op veel manieren. Zelfs zonder eigen website is het tegenwoordig mogelijk je organisatie of de activiteiten van je organisatie onder de aandacht te brengen. Toch is het hebben van een website een logische en eerste stap. Een website kan grofweg op 2 manieren gebruikt worden.

  • Als uithangbord met daarin de meest belangrijke zaken die je wilt gaan delen.
  • Als interactieve website om op deze manier open en transparant met je bezoekers te communiceren.

Bedenk dat de grootste uitdaging is om de website up-to-date te houden. Het opzetten van een website is tegenwoordig relatief eenvoudig. Eén van de belangrijke irritaties bij website bezoekers is het niet up-to-date zijn van websites. Houdt daar rekening mee. Schets geen onnodige verwachtingen door pagina’s te creëren als Nieuws en Evenementen, en daar nooit wat op te zetten. Het gebruik als uithangbord is dan een veilige keuze. Vul dan de website met minimaal eenvoudige achtergrondinformatie (In communicatietermen: Wie, Wat, Waar – Wie zijn we, wat doen we en waar kun je ons vinden).

Voor het reageren via email is het niet handig om uw emailadres op de website te vermelden ivm. Spam (zie email), gebruik hiervoor een reactiepagina die de reactie naar uw emailadres (of de emailadressen van bv. het bestuur) doorstuurt.
Meld uw website aan bij een aantal organisaties waar u mee samenwerkt, en/of startpagina.nl en vermeld de website ook bij Google aan. Als u zorgt dat de naam van de organisatie, type organisatie etc. duidelijk in de aanhef van de website staat, dan bent u al behoorlijk traceerbaar voor de buitenwereld. Een stelregel hier is dat u pas goed gevonden wordt als Google u kent. Meer over websites vindt u hier.

Bloggen

Een bijzonder soort website is de Weblog, ook wel een “Blog” genoemd. Bij een Blog gaat het om het publiceren van losse geschreven artikelen. Bloggen kenmerkt zicht vaak doordat het laatst geschreven artikel als eerste zichtbaar is op de hoofdpagina. Hierin staan vaak persoonlijke verhalen, achtergronden, en meningen van een persoon, maar steeds vaker zie je Blogs van organisaties verschijnen. Deze worden dan op persoonlijke titel geschreven, waardoor zo’n organisatie veel meer een eigen gezicht krijgt.  Je ziet steeds vaker dat ook vrijwilligersorganisaties gebruik gaan maken van deze mogelijkheid. Een vrijwilligersorganisatie is toch vaak een organisatie waarin individuele vrijwilligers ieder . Deze kun je toevoegen aan de eigen website of, wanneer er geen eigen website is, kun je een Blog als vertrekpunt nemen.
Kijk hier voor uitleg over Bloggen:

Of lees voor nog meer achtergrondinformatie:
Frankwatching Bloggen voor beginners

Voor deze 23vrijwilligersdingen, raden we je aan een eigen weblog te starten. Zo kun je de eigen ervaringen met deze training delen met anderen en kunnen anderen weer leren van jouw ervaringen.

Zo’n weblog kun je gemakkelijk starten. Wij behandelen hier 3 opties:

  • Via het netwerk Vrijwilligerswerk-Nederland
  • Via Blogger van Google
  • Via WordPress

Ga naar de website van uw keuze en meldt u aan:

Voor Netwerk Vrijwilligerswerk-Nederland Klik HIER
Voor Blogger klik HIER
Voor WordPress klik HIER

Schrijf vervolgens je eerste Blog (artikel) en vertel iets over de aanleiding waarom je aan deze training meedoet en wat je verwachtingen zijn van deze training. Misschien kun je ook iets vertellen over het vrijwilligerswerk dat je doet.

Ander manieren om zichtbaar te zijn

Maar ook zonder eigen website kun je de eigen organisatie of activiteiten onder de aandacht brengen. Sinds de opkomst van allerhande internettoepassingen waaronder sociale netwerkerken zoals twitter, hyves, facebook en LinkedIn, Blogsoftware, nieuwsbriefmogelijkheden en verschillende Googletoepassingen zoals Google Maps en Google Places, zijn de mogelijkheden alleen nog maar toegenomen. Zo kun je kiezen om alleen adresgegevens te delen via Google Places of Google Maps. Je kunt alleen een Nieuwsbrief publiceren of een evenement bekend maken via LinkedIn. En last but not least kun je een eigen plek creeren op een van de grotere sociale netwerksites.
Op al deze zaken komen we in de loop van de overige 21 vrijwilligersdingen nog terug.


Reacties zijn gesloten.