Het is niet erg als je iets niet weet, het is pas een probleem als je het niet weet te vinden.
Een oude wijsheid uit de tijd dat verkopers langs de deur zeulden met een grote encyclopedie in 23 delen, met een extra atlas-deel. Wij beschrijven dit in ons verhaal over wiki’s en wikipedea.
Zoeken.
Je bestaat pas op het Internet als Google het weet. Hoe krom deze uitspraak ook is, je kunt er redelijk vanuit gaan. Toch heeft Google niet altijd het juiste antwoord en soms wordt Google bewust door verkeerde en criminele elementen misbruikt voor duistere zaakjes. Bekijk derhalve de uitkomsten altijd met de nodige achterdocht en gezond verstand. Bekijk naar welke website u doorgesluisd wordt, welke naam de website heeft etc. Soms krijgt u een waarschuwing van uw anti-virus programma, soms komt u op een site die claimen alles te weten. Het blijft dus opletten en kritisch de resultaten beoordelen.
Een alternatief om te zoeken is om dit op basis van geografie te doen. Google Maps is soms beter in staat om informatie te ontsluiten dan de gewone zoekmachine. als voorbeeld een zoektocht naar het Gemeentehuis in Amsterdam. Niet alle hits zijn goed, maar dankzij een gedeeltelijke kennis van de stad is al snel de juiste locatie en de bijhorende informatie te vinden.
Typfouten sites.
Als u “Google.nl” opvraagt en daarbij een typefout maakt komt u bv. op googel.nl terecht. Soms zijn dit soort websites in gebruik bij domein-cowboys (or erger), soms bij providers die er allemaal advertenties op zetten en soms bij websites die er heel erg origineel uitzien maar ondertussen misbruik van u willen maken. Blijf er ver van, er is hier geen eer te behalen.
Bewaken van nieuws.
Er zijn grofweg 3 manieren om informatiebronnen te bewaken. RSS is een manier om juist die ene betrouwbare website te volgen. Nieuwe bijdragen op deze bronnen komen vanzelf bij u binnen, u dient alleen nog maar te selecteren.
Via twitter is het mogelijk om bepaalde woorden in te geven zodat u alleen die berichten kunt zien met deze sleutelwoorden. Als voorbeeld: de twitter berichten op deze site selecteren alles wat op twitter voorkomt met een woord als “vrijwillig” en “vrijwilliger”. Het geeft een beeld, is zeker niet compleet.
Via Google alerts is het handig om bepaalde termen te bewaken. Stel dat iemand ergens in de wereld een artikel schrijft over een belangrijk begrip waar u als vrijwilliger mee bezig bent, dan kan het handig zijn om dit te weten. Ook het actief blijven zoeken op de naam van uw organisatie is een garantie dat roddels of anders over uw organisatie ook bij u bekend zijn. Stel u bent lid van een fanfarekorps. Zoeken op “fanfareconcert” levert u ook hits op van organisaties die bezig zijn om een fanfareconcert te organiseren. Nu staat u wel vooraan.