3. Sociale netwerken

Door de ontwikkeling van Internet, web 2.0 genoemd, kwamen er nieuwe mogelijkheden voor de bezoekers. Men kon zelf vanuit huis een video plaatsen op de videosite youtube en zo meer. Sites die deze functionaliteit hebben noemen we in de volksmond Sociale media, sociale netwerken zijn hier een onderdeel van.

Hoe deze sociale netwerken zijn ontstaan is eigenlijk simpel, pubers die meer vriendinnetjes wilden. Studenten gingen uitproberen hoe je nou meer contacten kon krijgen via het internet. Dit uitproberen heeft een aantal verassende resultaten opgeleverd, zo is bijvoorbeeld Facebook ontstaan. Hierover is ook een leuke film gemaakt die het verhaal verteld over het ontstaan van Facebook.

Wat zijn nu sociale netwerken in simpel engels legt dit filmpje dat goed uit:

De basis van netwerken is dat je actief bent op de site, als jij of anderen niet actief zijn kan je niet netwerken. Geven en delen zijn dan ook de belangrijkste termen voor de sociale netwerk sites. De bekendste netwerksites zijn: LinkedIn, Facebook en Hyves. Ook heb je speciale netwerken rondom een thema, zo is er bijvoorbeeld een netwerk van vrijwilligers op Ning.

Door vragen te stellen in deze netwerken krijg je antwoorden, door jouw kennis te delen ontstaat er een band met iemand die je misschien helemaal niet kent. Persoonlijk heb ik een aantal contacten opgedaan via de netwerk sites die ik nu IRL (in het echt) redelijk vaak ontmoet. Sommige van die contacten zijn me zelfs zeer dierbaar geworden in de loop van de tijd. De reden hiervoor is dat als je in netwerken zit rondom zaken die je bezig houden is er eigenlijk al een band. Door te discussiëren op de sites merk je hoe iemand over iets denkt. Als die denkwijze aansluit bij de jouwe is de band al daar.

De voorspellers denken ook dat zoekmachines zoals wij die kennen gaan verdwijnen. Dit worden vragensites, waar wereldwijd mensen elkaar helpen door elkaars vraag op te lossen. Mij lijkt dat nog toekomst muziek, maar ik weet nog dat ik in 1997 verrast was dat je mensen die je kende online kon vinden via ICQ (I seek you oftewel: ik zoek je) Dus de tijd zal het zeggen waar het heen gaat met de sociale netwerken.

 

Reacties zijn gesloten.