Hyves

Hyves is in 2004 opgericht door 4 nederlanders: Koen Kam, Floris Rost van Tonningen en Raymond Spanjar. De reden: vrienden van hen wilden niet op internationale netwerken staan.

Op Hyves, wat van het Engelse woord ‘to hive’ afgeleid is wat bijenraat betekend. Helaas voor de heren was de domeinnaam hives.nl al bezet, vandaar de verbastering.

Er zitten momenteel 10,6 miljoen leden op Hyves, waarvan 9 miljoen Nederlanders. De site is sinds 2010 in handen van de Telegraafgroep en profileert zich als het “galische dorp op internet”.

Wat is het?

Wat is Hyves nou? Het is zo voor de hand liggend, dat het moeilijk is om uit te leggen. Hyves is een site waarop je een eigen profielpagina, naar je eigen smaak in kunt richten. Zoals gezegd is hij voornamelijk gericht op de Nederlandse markt, daar kun je, je voordeel mee doen.

Als je eenmaal een profielpagina hebt kun je vrienden op gaan zoeken en je vindt er geheid een aantal. Je kunt korte berichten naar elkaar sturen die andere vrienden ook kunnen zien, de zogenaamde krabbels. Er bestaat echter ook een mogelijkheid tot het sturen van privéberichten, via een mailbox.

Er zijn nog meer functionaliteiten zoals foto’s, blog, gadgets (filmpjes en spelletjes), events, vraag en aanbod, tips en polls. De laatste is vooral populair onder de jongere Hyvers.

Een groot voordeel van Hyves is dat je rond een onderwerp een ‘Hyve’ kan maken. Zo zijn er bijvoorbeeld hyves van Monty Python, maar ook over vermiste honden en katten en allerlei andere dingen die mensen bezig houden.

Wat kun je ermee?

En dan wordt het interessant, want zo kun je zelf een hyve aanmaken rondom een onderwerp waar je mee bezig bent. Maar ook kun je gaan zoeken of er al een hyve bestaat rondom jouw interesse gebied. Voor mij persoonlijk was het bijvoorbeeld leuk te zien dat er een hyve rondom de wijk waar ik werk is gemaakt met 472 leden. Al die mensen kun je, afhankelijk van de privacy instellingen, zien en zeker benaderen. Zo is er een meisje dat een talentenjacht wil organiseren op het centrale plein. Die heb ik maar een bericht gestuurd en een afspraak gemaakt voor een ontmoeting IRL (in het echt, zullen we maar zeggen)

Als je een hyve hebt gemaakt rondom een onderwerp kun je mensen uitnodigen vanuit je vriendenkring. Dus als je een hyve gebruikt om een activiteit te organiseren moet je zorgen dat je de doelgroep als vriend toevoegd. Gelukkig zitten er al genoeg mensen op hyves en vooral de doelgroep tot ±15 jaar is hier snel mee. Dus jongerenwerkers die geen profiel hebben op Hyves, die moeten gaan nadenken. Overigens jongeren vanaf ongeveer 15 jaar vinden het stoerder om op Facebook te zitten, de internationale variant. Reden is simpel, de leeftijdsgrens bij Facebook is 13 jaar, wordt vanzelf stoer om niet bij die kleintjes te zitten, toch?

Hoe word je lid?

Allereerst ga je naar de site www.hyves.nl dan zie je gelijk wat er speelt op Hyves. Rechts onder de banner zie je in het blauw “Geen account? Meld je gratis aan!” Klik dit aan en je kunt een persoonlijk of een zakelijk profiel aanmaken. De beste keuze is een persoonlijk profiel omdat dit meer functionaliteiten bevat. Vul het formulier in, ook de controlecijfers, ga akkoord met de voorwaarden en klik op registreren. Dan wordt er gevraagd om een foto te uploaden, doe dit wel, want geen gezicht is géén gezicht zoals Hyves zelf zegt. Net als in Facebook wil Hyves dat je vrienden krijgt, dus wordt er naar je accounts gevraagd. Bij Hyves zijn ze echter iets minder agressief dus wordt niet al je contactpersonen gemaild, maar denk wel goed na wat je doet.

 

Groep (Hyve) aanmaken

Het is even zoeken, maar in je profiel zie je in de blauwe balk netwerken staan. Hier klik je op en er verschijnt een submenu, waar ook hyve in staat, klik hier op. Dan verschijnen al de hyves waar je lid van bent, maar er staat ook een klein teken waarop je kunt klikken om zelf een Hyve aan te maken. Vul het formulier in en kies of iedereen dit mag zien, vrienden of alleen leden van de groep. En je hebt je eigen Hyve aangemaakt, betekend wel dat je beheerder bent en dus verantwoordelijk voor de inhoud. Het is maar dat je het weet.

Evenementen en andere zaken toevoegen.

In het menu mijn profiel zie je allerlei zaken die je kunt toevoegen, zoals filmpjes, een blog of een evenement. Als je een evenement maakt kun je ook je vrienden hiervoor uitnodigen. Maar ook als je een blog hebt geschreven kun je de vrienden hiervan op de hoogte stellen. Zo wordt deze media dus sociaal, kijk wel uit dat je de vrienden niet gaat spammen!

 

 

Reacties zijn gesloten.