Website opzetten

Er zijn een aantal manieren om een website op te zetten, we geven hier een overzicht met een paar tips.

Om een website op te zetten hebt u 4 dingen nodig:

  • Een domein
  • Een hosting-partij
  • Informatie om erop te plaatsen.
  • Iemand die de site bewaakt, bijwerkt en reacties verwerkt.

Een domein is uw eigen naam op het Internet. Een domein bestaat uit grofweg 2 delen, het toplevel-domein (bv. .nl of .com) en het domein. Deze naam moet vastgelegd worden, en daar zijn kosten mee gemoeid.

Zorg dat uw domeinnaam kort is, veelzeggend is, en vooral voor anderen duidelijk is. Ook mag de naam natuurlijk nog niet bestaan. Er zijn veel services op het internet om te kijken of uw gekozen naam nog niet bestaat. Sommigen zijn zg. domein-kapers. Als u daar de naam opzoekt, zullen zij gelijk deze naam registreren en voor meer geld (of met een koppelverkoop) aan u aanbieden. Voor nl. domeinen is derhalve de enige juiste plek www.sidn.nl Hier kunt u ook de informatie achter bepaalde website zoals de eigenaar inzien, dit is openbaar.

Hosting.

Uw website moet ergens staan of draaien. Dat kan op een oude pc op zolder zijn, maar erg handig is dat niet. Er zijn massa’s aanbieders op deze  markt. Vaak willen ze ook het domein vastleggen voor u. Qua services zijn er een aantal opties:

  • U krijgt een zg. ftp-account
  • U kunt via een zg. sitebuilder on-line een website samenstellen
  • U gebruikt een andere standaard tool om een website vorm te geven.

Bij een ftp-account maakt u uw website zelf op uw eigen computer met een los programma en via deze ftp-verbinding (ftp=File Transfer Protocol) verstuurd u de informatie naar de website alwaar deze weergegeven wordt. Dit is aan te bevelen als u qua vormgeving helemaal vrij wilt zijn.

Met een sitebuilder (meerdere uitvoeringen zijn hiervan in gebruik) kunt u via een aantal stappen met zg. wizzards allerlei opties aan elkaar knopen totdat het resultaat gezien mag worden.

Niet onvermeld mag hier worden de opties die wordpress (wordpress.com) en Google aanbieden. Zij bieden standaard tools aan, registreren eventueel ook uw domein en nemen u hiermee veel werk uit handen. Deze site is bv. met wordpress aangemaakt. De website is daardoor soms iets minder flexibel qua ontwerp, aan de andere kant zijn er heel veel opties die standaard en gratis te gebruiken zijn. Met name aan te bevelen als u (later) interactief wilt communiceren.

Als uw budget beperkt is, is het te overwegen om reclames toe te staan op de site. Dat kan de kosten drukken tot nul. Maar of je dat zou moeten willen?

Reacties zijn gesloten.