De URL-IRL balans

We krijgen vaak te horen, “moet dat nu allemaal digitaal ik wil veel liever de mensen in het echt ontmoeten”.

Wij ook !!!

Wij erkennen echter ook dat er in onze samenleving een virtuele naast de echte wereld is ontstaan. URL (=Internetadres) en IRL (Afkorting voor In Real Life) zijn beiden daarmee onlosmakelijk verbonden met onze samenleving. Wij denken dat er tussen beide werelden een balans moet zitten.  Deze uitgangspunten hebben tot de ontwikkeling van onze cursus en de opzet van deze website geleid.

Zoek de balans.

Hoe uw persoonlijke balans er in de praktijk uit moet zien weten we ook niet, dat is per persoon anders. Ook per organisatie en per bedrijf is dat vaak anders.  Erkennen dat er 2 werelden zijn en dat er een balans zou kunnen zijn is wel het begin van het ontdekken van die balans. Ik geef hierbij een voorbeeld van mijn eigen balans.

Persoonlijke balans: 3 maal opschaling.

Als ik in een email discussie met iemand ontdek dat de discussie een herhaling van zetten oplevert of dat de andere partij mij niet snapt, dan ga ik deze persoon na 3 emailtjes standaard bellen. Op dat moment escaleer ik de discussie van URL in de richting van IRL. Datzelfde doe ik ook als ik 3 tweets uitwissel en ik het gevoel heb dat het allemaal niet opschiet, is stuur dan bv. een emailtje.  Zo ook na 3 telefoontjes sta ik op de stoep bij die andere.  Voor mij werkt dat op die manier goed, dat is dus mijn eigen persoonlijke balans.

Bestuurlijke balans.

Door de opkomst van het Internet en de andere manier waarop mensen hun tijd willen indelen ontstaan steeds meer zg. virtuele besturen en organisaties. Dit zijn eigenlijk samenwerkingsverbanden met een bepaald doel, maar zonder een formeel bestuur, zonder inschrijving bij KvK, zonder financiële verplichtingen en zonder verplichting tot het door laten bestaan van deze samenwerkingsverbanden.  Voor deze samenwerkingsverbanden is de balans veeleer URL-gericht, we zien dan ook dat deze samenwerkingsverbanden vanzelf we weer ‘oplossen’ vervagen of spontaan ophouden om te bestaan. Dat is niet erg, als het belangrijk genoeg is komen er vanzelf wel weer anderen die hun plaats innemen.  Voorbeelden van IRL-gerichte organisaties vinden we veelal op het gebied van bv. bewonersorganisaties die al 30 jaar met dezelfde bestuursleden vooral dezelfde zaken aan het regelen zijn. Beide voorbeelden zijn extreme voorbeelden aan beiode zijden van de balans, de meeste vrijwilligers-organisaties zijn in de praktijk een handzame balans tussen beide werelden aan het zoeken. In onze cursussen en op deze website zijn we juist bezig om dat zoek-process een handje te helpen.

Moet ik nu meer met de computer doen, en minder op de manier zoals we nu gewend waren?

Ik weet niet of het minder of meer is, we hopen alleen dat uw uiteindelijke werkzaamheden makkelijker, leuker en/of meer effectief verlopen. Het kan ook zijn dat er een betere taak verdeling tussen bv. bestuursleden tot stand komt, waardoor iedereen zich beter en gezelliger kan profileren.

Reacties zijn gesloten.