De toekomst is mobiel

Naar verwachting zal in 2013 het gebuik van het internet vanaf vaste computers (desktop) voorbijgestreefd worden mobiel internet. Dat betekent dat vanaf dan meer mensen via mobiele apparaten het web op gaan dan vanaf een vaste locatie. Daarvoor gebruiken ze massaal smartphones (mobieltjes met internet als iPhone en Galaxy) en tablets (zoals de iPad en daarvan afgeleide producten van andere fabrikanten).

De mogelijkheden om u en uw organisatie zichtbaar te maken worden daarmee flink uitgebreid. Niet langer zit er iemand op kantoor of thuis aan een beeldscherm uw informatie op te nemen of met u te communiceren. Ze kunnen dit (ook nu al!) op uw locatie, in de trein, in de bus, in het cafe, in de winkel, overal. Als u slim bent (en dat bent u anders volgt u deze cursus niet) zorgt u dus dat u ook overal te vinden bent, maar in ieder geval op de locatie waar u uw activiteiten ontplooit.

Daarvoor zijn  verschillende mogelijkheden.

Foursquare

In deze 23 vrijwilligersdingen kunt u al lezen over Foursquare. Een van de zogenoemde Location Based Services. Oftewel, een aan een locatie gebonden dienst. Met Foursquare laat je aan je netwerk weten waar je bent en wat je doet. Zorg er dus voor dat u uw locatie alvast aanmaakt in Foursquare en denk na over welk voordeel u uw trouwste bezoeker, de Mayor (burgemeester), gaat geven. Als u leuk genoeg bent genereert u gratis reclame over uw organisatie.

QR codes

Ontstaan in Japan in de autoindustrie. Destijds bedoeld om de stroom onderdelen naar de assemblagelijn snel en efficient te laten verlopen. Inmiddels in Japan volledig opgenomen in het dagelijks leven en in opkomst in ons land. Eigenlijk kan je QR codes vergelijken met het scannen van een barcode. Een QR code ziet er alleen anders uit en heeft meer mogelijkheden. Het scannen kan via een app op je smartphone.

In een QR code kan

1. een link naar de URL van een website zitten

2. een SMS-je dat je gelijk ontvangt of

3. een tekst.

QR codes kan je vinden op websites maar ook ergens op straat. En daar komt het mobiel internet weer om de hoek kijken. Voor een QR code op straat bijvoorbeed, die linked naar een URL, heb je mobiel internet nodig. Voor een QR code met een SMS boodschap heeft je telefoon bereik nodig en voor een QR code met tekst heb je geen van beide nodig, alleen de reader om het plaatje te kunnen scannen.

De mogelijkheden om een boodschap over te brengen zijn daarmee groot. Niet alleen op je website kan je ze kwijt. Ze zijn af te drukken op je folders, op je visitekaartje, op stickers (op je auto?), op T-shirts, op je briefpapier etc.

QR Opdracht

Scan onderstaande QR code met uw smartphone nadat u daar eerst een QR-reader op heeft gedownload. QR readers zijn gratis te vinden. Bijvoorbeeld Quick Mark, Bee Tagg of Zxing. QR genaratoren, dus om deze eenvoudig mee te maken zijn bijvoorbeeld Qrcodeexpert, zxing.appspot.com/generator of deze waarmee onderstaande QR code is aangemaakt: http://www.qrcode.nu/qr_generator

In de QR code staat de vervolgopdracht.

opdracht QR code

QR code 23 vrijwilligersdingen

 

Augmented reality

Het kan allemaal nog gekker. Het Nederlandse bedrijf Layar heeft een app ontwikkeld waarmee (via het mobiele internet op uw smartphone of tablet) de wereld zoals u die ziet ineens allerlei informatie blijkt te bevatten. En het werkt simpel.

In dit filmpje van de consumentenbond krijgt u het uitgelegd:

http://youtu.be/CF9iiSzRHL8

Als u de app opent selecteert u een categorie waar u informatie over wilt zien. Het camerabeeld van uw apparaat verschijnt in uw scherm. Hou het voor u en zie dat er een kunstmatige horizon verschijnt.  Draai het apparaat 360 graden horizontaal om u heen en u heeft kans dat er iets in uw beeld verschijnt wat u zonder camera niet ziet. Die informatie zit verpakt in een virtueel laagje (layar) dat uw apparaat over de werkelijkheid heen legt.

Binnen Layar zijn nu vele categorieen waar u gebuik van kunt maken. Zoals evenementen, educatie, eten en drinken, plezier, religie, sport en recreatie enz. Layar ziet ook de tweets van Twitter in uw omgeving en ziet ook wie via Foursquare op een locatie in uw buurt incheckt.

Het aanmaken van een dienst binnen / door Layar kost geld. Het is voor uw vrijwilligersorganisatie waarschijnlijk nog te kostbaar. Maar wellicht dalen de kosten als meer diensten ontwikkeld zijn en meer mensen het gaan gebruiken. Layar is in 2009 begonnen en nu wereldwijd een hit. Meer en meer toepassingen worden bedacht, het bedrijfsleven voorop. Heb dus nog even geduld.

Layar opdracht

Voor het gebruik van Layar download u deze app op uw smartphone. Selecteer binnen Layar de categorie Onroerend goed. Selecteer binnen die categorie de dienst Funda Real Estate. Zet deze in uw favorieten en met 1 druk op de knop start u de dienst. Hou het apparaat voor u, op enige afstand van uw gezicht. Draai langzaam om u heen en haal de virtuele informatie over te koop staande huizen in uw omgeving naar u toe.

Reacties zijn gesloten.