LinkedIn

De oorsprong van LinkedIn was om zakelijke contacten bij te houden. Inmiddels heeft de site een veel ruimere doelstelling gekregen.

In het begin van de vorige eeuw was al eens berekend dat iedereen in deze wereld te linken was met iedere ander op deze wereld door maximaal 6 anderen mensen die elkaar kenden daartussen. LinkedIn is op dit principe opgebouwd. Het zijn geen 6 nivo’s zoals in het genoemde onderzoek, maar slechts 3 nivo’s. Voor mijn persoonlijke inschrijving met 229 directe verbindingen (allemaal mensen die ik persoonlijk ken, en zij mij)  leveren mij een netwerk op van ruim 4.000.000 connecties (wo. Obama !)  die ik kan benaderen als ik denk dat we iets met elkaar kunnen. 229 mensen kan ik direct benaderen, de rest alleen na introductie via een van deze 229 mensen.

In totaal zijn er ruim 100.000.000 linkedIn gebruikers te vinden.

Het elementaire gebruik van LinkedIn is dat mensen die professioneel bezig zijn, hun CV on-line hebben staan, dat hun contacten openbaar zijn (motto: vertel mij wie uw vrienden zijn, ik zal u vertellen wie u bent).

De laatste jaren is LinkedIn ook een van de belangrijkste spelers geworden om personeel te zoeken en te vinden. (De CV staat per slot van rekening al online) en ze gaan nu een steeds belangrijkere rol spelen in het verder professionaliseren van allerlei beroepen en bewegingen.

Behalve deze presentaties van mensen en het blootleggen van je professionele netwerk zijn er nog een aantal zaken binnen LinkedIn die het interessant maken.

  • Discussiegroepen. Te gebruiken voor kennisuitwisseling, maar ook om jezelf te profileren.
  • Discussiegroepen met vacatures.
  • Evenementenoverzicht. Binnen groepen (en dus je eigen interessegebied) worden de meeste evenementen en andere activiteiten weergegeven.

Om op de hoogte te blijven van alle mutaties wordt er regelmatig een update gegeven van alle mensen in je eigen netwerk waarvan zaken aangepast zijn. Zo zie je bv. als er iemand een andere baan heeft (of er een zoekt), als iemand een ander heeft aanbevolen etc.  Op deze manier krijg je veel kleine contact- of aandachts-momenten

LinkedIn is breed inzetbaar. Ook voor vrijwilligers en hun organisaties is het handig om de juiste kanalen (connecties) te ontdekken. Een van mijn connecties is zonder werk, maar wel actief als vrijwilligster. Zij is lid van LinkedIn als “Independent Computer Games Professional” omdat ze nogal graag spelletjes speelt met de computer naast haar ‘werk’ als vrijwilligster.

LinkedIn is een typisch netwerk waar je ‘geeft’ en niet alleen maar ‘haalt’, en gekke dingen als fantasienamen zijn ‘not done’, wat dat betreft is het geen sexy website maar heeft het vooral een ‘krijstreep-pak of mantelpakjes’ gehalte. Door deze keuzes is het wel een samenraapsel van serieuze mensen die samen aan zaken willen werken. In de discussie-groepen hebben de discussies een hoog niveau, en het aantal contacten daaruit kunnen je (vrijwilligers)werk een behoorlijk boost geven.

Linkedin en Twitter

Via Linkedin kan je heel makkelijk zien wie er in je netwerk net als jij op Twitter zitten. Dat maakt dat je dus heel snel met deze mensen kan beginnen te communiceren. Je Linkedin-netwerk gaat dan echt voor je leven. Hier is hoe je Linkedin voor je laat zoeken:
1. Log in op Linkedin zoals je dat altijd doet.
2. Klik op More (blauw)
3. Klik op Tweets (en voeg deze applicatie toe aan je profiel)
4. Klik op Connections en je krijgt een lijst van mensen in je netwerk die twitter gebruiken.
5. Je kan ze nu stuk voor stuk gaan volgen door achter hun foto en naam op Follow te klikken.


Reacties zijn gesloten.